Hagyományos Kínai Orvoslás Prospektus

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) egy teljes gyógyító rendszer, akárcsak a nyugati orvostudomány. Több ezer éves hagyományokra tekint vissza ez a gyógyítás, mely ősi szövegeken alapuló, de folyamatosan fejlődő tudásanyagát a kínai és nyugati szakemberek elméleti  és klinikai kutatásaival támasztják ma már alá. Így napjainkra világszerte elfogadott tudományos alapokon nyugvó gyógyító rendszerré vált. Ha nyugati orvosi szemmel elemezzük egy hagyományos kínai orvos tevékenységét, diagnózis felállítását, azt látjuk, hogy a kínai orvos az adott betegnek a betegségére adott általános és speciális élettani és pszichológiai válaszát méri fel, majd ehhez igazítja terápiáját. A HKO-nál a gyógyítás középpontjában nem a betegség, hanem a beteg áll. A diagnózis felállításánál a tünetek mellett figyelembe veszik az alkatot, az életkörülményeket, környezeti tényezőket, külső és belső – klimatikus és emocionális tényezőket.

A HKO legismertebb terápiás módszere az akupunktúra, azonban korántsem merülnek ki ezzel ennek a tudománynak a lehetőségei. Pácienseik számára kínálnak gyógynövény terápiás, kínai masszázsterápiás, légzés és mozgásterápiás kezelési lehetőségeket, valamint betegeiket életmód vezetési és diétás tanácsokkal is ellátják. A kezelések e széles spektruma lehetővé teszi, hogy a betegségek kezelése mellett, prevenciós, rehabilitációs lehetőségeket is tudjon nyújtani.
A diagnózis felállítás során ismertté váló egyéni diszharmónia modell alapján választ az orvos a betege számára leginkább megfelelő terápiás módszert, és látja el életvezetési és étkezési tanácsokkal.

AKUPUNKTÚRA, MOXIBUTIÓ, KÖPÖLYÖZÉS
Az invazív - szúrással járó - akupunktúra eszközei a tűk. Manapság az igen vékony acél testű, ezüst, réz, műanyag markolatú steril tűk használata terjedt el. Az akupunktúrás pontok stimulációja azonban nem csak szúrással lehetséges.
Már régen is ismert volt a moxibutió és a köpölyözés. A moxibutió során gyógynövény őrleményből készült hengeres szivarszerű rudat vagy kúpot gyújtanak meg és ezt a pont fölé tartják, vagy a tűre, vagy alátétre helyezik. A köpölyözés szinte minden kultúrában ismert népi gyógyászati eljárás. Hirtelen melegített levegővel teli üveg vagy bambusz poharat borítanak a bőr megfelelő területére.

GYÓGYNÖVÉNY TERÁPIA
A legrégebbi fennmaradt kínai könyv, amely a gyógynövényekről szól az iu. 25-200 körüli időkből származik, a Sen Nung Pen Cao Csing: A mezőgazdálkodás istenének gyógyszerészeti kánonja. Azóta hatalmas terjedelmű irodalma gyűlt össze a gyógynövények ismeretének Kínában. A kínai gyógynövény-készítmények általában gyógynövény komplexek, azonban e kombinált készítmények mellett az orvos egyes gyógynövényeket is előírhat egy-egy tünet kezelésére. Ma már 60 000 recept, különböző alkotóelemekből összeállított tinktúra, tea, teafőzet, por ismeretes.

TUINA – KÍNAI MASSZÁZSTERÁPIA
Ez egy speciális kínai masszázsterápia, amelyben ötvöződnek az akupresszúra, a masszázs, és a nálunk Európában is ismert manuálterápia technikái. A gerinc és a végtagok tapintása, speciális tesztek elvégzése után, - felhasználva a modern tudomány adta lehetőségeket is, mint a RTG vagy MRI felvételek – 24 féle lágyrész technika, különböző mobilizációs, manipulációs technika közül választ az orvos betege számára megfelelő eljárást.

KÍNAI LÉGZÉS ÉS MOZGÁSTERÁPIA
Legrégibb orvosi formája, amely a mai napig része a HKO-nak a Qi Gong. E gyakorlatok végzése során a mozgás együtt jár a légzés szabályozásával és koncentrált figyelemmel. A mozdulatok kivitelezésénél fontos, hogy a mozgás folyamatos legyen, nyugodt, laza, lassú, hajlékony mozdulatokkal, miközben állandóan fenn kell tartani a nyugodt levegővételt.
Ma már folynak klinikai kutatások gyógyító hatásának igazolására. A rendszeres gyakorlás szignifikáns eredményeket hozott az asztma kezelésében, hypertoniásoknál csökkentette a vérnyomást és a vér lipid szintjét is.

DIETETIKA ÉS ÉLETMÓDTANÁCSADÁS
Egy kínai közmondás szerint: „Az étel gyógyszer és a gyógyszer étel.”
A beteg diszharmóniájának megfelelő étrend kialakításának nagy figyelmet szentel a HKO. A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkal megelőzhető a betegség kialakulása, illetve segíthet a regenerációban. Az étrend kialakításában figyelembe veszik az ételek hűtő, melegítő hatását, az alapvető ízek jelenlétét, illetve bizonyos ízek kihangsúlyozását, de fontos az éghajlati jellegzetességeknek és az évszakoknak megfelelő választás is. 5 ízt különítenek el: keserű, édes, csípős, savanyú, sós.
 
Életmódtanácsaik kiterjednek az élet minden színterére: higiénia, alvás, testedzés, szex, egészségmegőrző önmasszázs, meditációs gyakorlatok, évszakok változását követő életmódváltás, interperszonális kapcsolatok kezelése.

 

  • Kapcsolódó tartalmak


  • Kiemelt oldalak