Intézetről

Az Intézetek nevüket a híres kínai bölcsről, Konfuciuszról (551–479) kapták, akinek neve és tanai máig meghatározó részét képezik a kínai gondolkodásmódnak és viselkedéskultúrának. Hivatalosan 2015. március 27-edikén nyitotta meg kapuit a pécsi HKO Konfuciusz Intézet a Pécsi Tudományegyetem és a North China University of Science and Technology együttműködésével, a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) támogatásával. Világszerte mintegy 500 Konfuciusz Intézet működik (Magyarországon négy: Budapesten, Miskolcon, Szegeden és Pécsett), melyek célja a kínai kultúra és nyelv népszerűsítése. A pécsi Konfuciusz Intézet megalapításával már hét Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézet fókuszál a távol-keleti medicina megismertetésével, oktatásával.

Intézetünk célja Pécs városában és vonzáskörzetében minél több emberrel megismertetni a kínai nyelvet és kultúrát, valamint a hagyományos kínai orvoslást. Ehhez egyrészt az iskolarendszerre támaszkodva az általános iskolás kisdiákoktól kezdve az egyetemi hallgatókig kínálunk különféle foglalkozásokat, szakköröket, edzéseket. A civileknek 1-2 havi rendszerességgel „Ismerd meg! Fedezd fel! Kóstold meg!” címmel ismeretterjesztő előadássorozatot szervezünk, ahol a hallgatóság közelebbről megismerheti a kínai kultúra gazdagságát és a hagyományos kínai orvoslás rejtelmeit. A kínai ünnepekhez kötődve nagyszabású kulturális rendezvényeket szervezünk, zenés-táncos előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal szórakoztatjuk az érdeklődőket.

A Konfuciusz Intézet kínai nyelvet tanuló, középiskolás diákjai valamint egyetemi hallgatói országos kínai nyelvi versenyen indulhatnak, ahol többek közt fél-egy éves tanulmányi ösztöndíjat, 1 hónapos nyári táboron való részvételt nyerhetnek Kínába.

Nem csak versennyel lehet tanulmányi ösztöndíjhoz jutni, az intézet egyetemi hallgatói Konfuciusz Intézet ösztöndíjra és további kínai állami ösztöndíjakra is jelentkezhetnek. Kínai nyelvvizsgára (HSK) készülésben, jelentkezésben is szívesen segítünk. 

Aktuális rendezvényeinkről a facebook oldalunkon (facebook.com/pecsikonfuciuszintezet) tájékozódhat, illetve a konfuciusz@etk.pte.hu e-mail címen hírlevelünkre is feliratkozhat!